Select Page

Out of the box

Adaptoarele Powerline vin de obicei intr-un kit: un echipament pe care il montezi langa router in care se introduce cablul cu net si un echipamente care se pune intr-o priza in casa unde ai nevoie de retea, dar se pot achizitiona si separate. Sunt super simplu de folosit majoritatea sunt plug and play.

Sincronizare

Cel mai simplu e sa le sincronizezi in aceeasi camera si apoi sa muti unul dintre echipamente in camera in care ai nevoie de el. Poti sa il extinzi oricand reteaua si sa conectezi 6-8 echipamente in functie de modelul ales si cate ai nevoie. Poti sa faci si mai multe retele pe care sa le folosesti in scopuri diferite.

Daca ai mai multe circuite electrice in casa trebuie sa ai grija ca echipamentul din router sa fie in acelasi circuit cu cel din camera de extindere, pentru ca altfel nu se vor recunoaste.

Deci daca observi ca dupa imperechere powerline-ul nu mai face ce trebuie in priza noua, incearca alta priza.

Tipuri de adaptoare

Pot avea wifi si mufe pentru cablu, doar cablu sau doar wifi, pot avea prize “pass-through” si astfel nu pierzi prize ( majoritatea caselor moderne au foarte putine prize si aceasta functie devine extrem de valoroasa) Din acest motiv e dificil sa spui care este cel mai bun Powerline adaptor, in functie de nevoia de care vrei sa se ocupe poti sa il alegi pe cel mai bun pentru tine.

Cand vrei sa faci o extinere este recomandat sa alegi acelasi band/model, compatibilitatea intre echipamente de la alt brand sau alt standard nu este garantata.

Viteza

Viteza este un aspect foarte important in ceea ce priveste asteptarile pe care le vei avea. Toate adaptoare spun ca pot duce datele cu viteze de 200Mbps, 500Mbps sau 600Mbps ca entry level si pana la 1200Mbps. Dar aceste viteze sunt doar teoretice, viteza maxima pana la care in teorie acestea ar putea functiona.

Realitatea este ca nu o sa obtii o viteza de 500Mbps de la un powerline care de 500Mbps, in medii de locuinta normale vei obtine probabil in jur de 100Mbps si asta variaza in functie de distanta dintre adaptoare. zgomotul electric, interferente de la alte echipamente. Deci ca sa rezumam viteaza pe care o obtinem in realitate intr-un mediu de locuinta de la aceste echipamente este:aproximativ 90Mbps

Poti conecta 2 powerline adapters si sa faci doua retele separate ( in caz ca vrei una pentru iptv si una pentru wireless) cu conditia sa le asignezi nume diferite (private network names) si sa fi constient ca vor imparti banda pe care tu o ai asigurata de la ISP.

Echipamentele powerline sunt influentate de zgomotul din reteaua electrica, iar echipamentele care product aceste zgomote au motoare deci aici intra: masina de spalat, uscatorul, uscatorul de par, aerul consitionat, etc. Deci trebuie un pic de atentia asupra circuitului in care se monteaza powerline-ul pentru a evita zgomotul, sau o investitie suplimentara intr-un noise filter (exista o solutie :D).

Netgear de exemplu este constient de aceasta problema si a scos chiar un model cu noise filter inclus.

Costuri

Sunt o solutie mai ieftina decata cablarea camerei/casei, unde ai nevoie de internet  (dar conteaza foarte mult ce asteptari si nevoie vrei sa atinga). Cel mai bun rezultat il obti daca bagi echipamentele direct in prize, nu functioneaza in UPS-uri sau prelungitoare cu protectie si viteza scade in prelungitoare obisnuite.

Daca ai putine prize alege o varianta cu “pass-through” (powerline-ul are o priza pe partea exterioara pe care o poti folosi prin el pentru orice are nevoie de alimentare)

Un aspect foarte important e ca prizele sa fie conectate corect (reteau electrica in care se conecteaza powerline-ul) faza/nul/ impamantare la pin-urile corecte.

WhatsApp chat